BOUN CET Bölümü’nde Erasmus

Haziran 10, 2022 0 Comments

Merhaba,

Size bu yazımda Cet bölümündeki Erasmus imkanları ile ilgili kendi tecrübeleri aktarmak istiyorum. Umarım bu esnada aklınızdaki sorulara da büyük ölçüde cevap bulabilirsiniz. Sıkça sorulan sorular formatında yazmaya çalıştım.

1-Bizim bölümde Erasmus imkanı var mı?

Öncelikle bu sorunun net bir cevabı maalesef yok, hem evet hem hayır. Çünkü üniversiteler öğrenci değişim anlaşmalarında karşılıklı değişiklikler yapabiliyorlar. Özellikle de yaşadığımız pandemi sürecinden sonra önümüzdeki günlerde nasıl bir yol izleneceğini bilemiyorum. Fakat en net cevapları bulabilmek için üniversitemizin resmî sayfası olan International Office sitesinde bolca vakit geçirmeniz gerekiyor. Burada her dönem icin paylaşılan anlaşmalı üniversiteleri incelemelisiniz. Benim tavsiyem fakülte bazında anlaşması olan üniversitelerden çok spesifik bölüm anlaşması olanlara bakmanız. Çünkü özellikle Pred, Pdr gibi bölümlerde ortalamalar bizim bölüm ortalamalarının çok çok üstünde olduğu icin kontenjanda bize gelmesi gerçekten zor oluyor ama 3.5 ve üzeri bir GPA iniz söz konusuysa bunları da değerlendirebilirsiniz. Daha net görmek icin bir önceki sene programa katılan insanlar ve GPA lerini içeren tablolarını incelerseniz ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız. Her durumda 10 tercih hakkınız var, siz yine de yazın bence. Ben de ilk 3 tercihime olmayacak yerleri yazmıştım ve açıklandığında gerçekten ortalaması 3.7 ve üzeri insanların o bölümlere yerleştiğini hatırlıyorum.

Fakat geçen seneye kadar bildiğim kadarıyla Bremen Üniversitesi ile olan anlaşmamız sürüyordu. Bir de yine İspanya’da (yanlış hatırlamıyorsam Sevilla’da) bir üniversite ile bölüm anlaşmamız bulunuyordu. Exceli tek tek inceleyerek bunları bulabilirsiniz. Sadece belli keywordler ile search etmek yerine daha detaylı bakmanızı da tavsiye ederim bazen farklı ifade edilebilir isimler gözünüzden kaçabilir.

2- Başvurmam için neler gerekiyor?

Öncelikle Erasmus başvuruları Ekim’de açılıyor ve 2. sınıf veya 3. sınıf olduğunuz takdirde başvurabiliyorsunuz ve gitmeden en az 1 sene önce başvurmanız gerekiyor. Çünkü Erasmus’a gidebileceğiniz 3 dönem bulunuyor: 3. sınıf Fall dönemi ve Spring dönemi ve 4. sınıf Fall dönemi. Bunun sebebi de yönetmelik gereği Erasmus yapabilmek için kendi okulunuzda en az 4 dönem (2 sene) tamamlamış olmanız ve geri döndüğünüzde en az 1 dönem daha okuyacak olmanız gerekiyor.

Bizim okuldaki Erasmus programlarına katılmak için istenen en önemli koşul 2.5 GPA inizin olması. Başvurduktan 1 sene sonra gideceğinizi düşünürsek önünüzde 2 adet dönem sonu oluyor. 2.5 GPA başvuru için hem ön koşul hem de gidene kadar GPA iniz 2.5 un altına düşünce de şansınızı kaybediyorsunuz. Bir de başvururken F iniz olabiliyor, bu sorun değil fakat yine gidene kadar bu dönem sonlarında yapılan not kontrollerinde F inizin olmaması gerekiyor; bu da gidene kadar geçerli. Sanırım 3 veya 3.5 üstü GPA’ler için 1 tane F hakkı oluyordu. Buradaki bir diğer istisna ise yaz okulu; dönemden sayılmıyor. (Hatta benim de yaz okulunda bir F im oldu ve gidemeyeceğimi düşünüp çok üzülmüştüm ama dönemden sayılmadığını ve son kontrolün Spring sonunda yapıldığını söylediler.)

Genel şartlar haricinde bizim bölüm için en az o kadar önemli olan bir diğer koşul: Dil yeterliliği. Yine benim dönemimde bahsettiğim bu iki üniversite de B2 seviyesinde dil yeterliliği ön koşuluna sahipti. Yine bildiğim kadarıyla bölüm anlaşması olup dil koşulunun olmadığı bir opsiyonunuz maalesef bulunmuyor. Bunu hep göz önünde bulundurmanız gerekiyor çünkü diğer koşullar sağlansa dahi B2 gibi ciddi bir dil seviyesine kısa sürede çıkmanız çok zor olduğu icin şansınızı kaydedebilirsiniz. Erasmus yapmayı düşünenlerin gitmeden en az 1–2 sene önce dil eğitimlerine başlamalarını tavsiye ederim. En kötü durumda bir dil öğrenerek kendinize çok şey katmış olursunuz :) Benim buradaki şansım lisede Almanca dersleri alıp yine bizim okulda da secmeli olarak Almanca dersleri almış olmamdı. 2. sınıfın başında Erasmus’a başvurduğum sırada A2'yi bitirmiştim ve önümde bir sene daha vardı. Hatta en son B2 dil belgemi Spring sonunda vermem gerekirken B2(B2.1) kursuna devam ettiğimi gösterir dokümanları attım ve yaz okulu sürecince bitireceğimi taahhüt ettim. Erasmus ofisinden de beklemediğim şekilde iyi bir dönüş alarak bana Bremen Uni’de dersler başlamadan Intensive kurslar olacağını ve orada bile tamamlasam kabul edeceklerini yazdılar. Kısaca en azından B2 yi bitirmeseniz dahi o seviye dersleri alıyor olmanıza müsamaha gösterebiliyorlar. Ama bu tamamen bana gelen international office yetkilisi ile bile alakalı olabilir kimseyi yanlış yönlendirmek istemem, hatta riske atmamanızı tavsiye ederim. Ben de yaz sonunda belgeyi aldığımda içim çok daha rahattı.

Ayrıca okuldaki dil dersleri de oldukça keyifli geçiyor, yine Boğaziçi’nin bana kazandırdığı en güzel şeylerden birinin ikinci bir yabancı dil öğrenmek olduğunu söyleyebilirim. Maalesef mezun olduktan sonra vakit ayıramayabiliyorsunuz. Hazır vaktiniz varken bu imkanlardan yararlanın bence. İş görüşmelerinde bile 3.bir dil biliyor olmanızın çok ciddi avantajları oluyor. Bu konuda daha detaylı bilgiyi eğer talep gelirse Almanca öğrenmek temalı bir yazıyla cevaplayabilirim; şimdi konudan çok sapmak istemiyorum.

3- Başvuru süreci nasıl oluyor?

Yukarıda bahsettiğim gibi ilk başvuru sürecinde ortalamanızın 2.5 üstünde olması yetiyor. Ardından yine registration üzerinden tercih yapıyorsunuz. Buradaki kolaylığınız direkt seçenekleriniz çıkıyor listede. %90'ı exchange programları olmak üzere sizin gidebileceğiniz okullar sıralanıyor. Yanı zaten sadece Ekonomi bölümüne veya mühendislik fakültesine açık bir okulu buradaki menüde görmüyorsunuz.

Bu aşamada diyebileceğim en önemli şey dil koşulu içeren okullar listede bulunmayabiliyor. Sizin özel olarak ofise gidip bazı sertifikaları, aldığınız Almanca dersleri beyan edip öyle manuel açtırmanız gerekebilir. Çok sancılı bir süreç değil, 5 dk içinde yardımcı olmuşlardı bana ve direkt tercih listeme eklemiştim Bremen Uni’yi.

Sonrasında başvuran kişiler içerisinden GPA ler (Proficiency notunuzun da bir katkısı oluyor) en yüksekten başlanarak sıralanıyor ve kontenjanlar o şekilde yerleştiriliyor. En son bizim bölüm için Bremen Uni’de 2 kişilik kontenjan vardı. Eğer GPA im ilk ikiye giremeseydi maalesef ilk aşamadan elenecektim (Dil seviyem yeterli olsa dahi). Fakat şunu da belirteyim eğer başvuran kişiler içerisinde dil koşulu yeterli olmayıp yerleşmeyen olursa yedek kontenjandan girebiliyorsunuz tekrar. Yani zaten koşulu sağlamıyorsanız ve ileride de yeteceğini düşünmüyorsanız hiç bu süreçlerle boşuna yorulmayın. Sırada bekleyen insanlar için de süreci uzatmamanızı öneririm. (Ofisteki insanların bile çok sevdiği kişiler olmuyordu bu bahsettiğim öğrenciler :) ) Sonrasında yukarıda bahsettigim gibi iki önemli koşul var, yaz dönemi hariç ortalamanız 2.5 altına düşemez ve F dersiniz olamaz. Dil koşulunu da sağladığınız durumda çok önemli bir aşama kaydettiniz diyebilirim.

4-Ders Seçimi

En az yukarıdakiler kadar kritik bir diğer konu da ders seçimi. Orada alacağınız dersleri belirleyip kendinize en az 30 ECTS’lik bir ders programı yapıp bunu bölüme ve ofise onaylatmadan süreçlere devam edemiyorsunuz. Bunun için de üniversitenin gideceğiniz dönem açacağı dersleri araştırıp bizim bölümdeki almanız gereken derslere denk dersler bulmanız gerekiyor. Her iki dersin de syllabus larına bakıp muadil dersler bulmanız bekleniyor. Günlerce ve çok uzun saatler boyunca bu konu için uğraştığımı hatırlıyorum :) Dersleri araştırıp profesör ve asistanlarla da kritik konularda teyitleştikten sonra e-petition hazırlıyorsunuz. Bölümdeki hocalar da bu derslerin denk olduğuna karar verdiğinde programınız onaylanıyor. Bu aşama gerçekten çok zorlayıcı olabiliyor ama Erasmus’a gidip bölümü de 4 senede bitiren biri olarak yeterli eforu gösterdiğinizde her şeyin mümkün olacağını söyleyebilirim 😊 Ama şunu da eklemek istiyorum: Mezuniyet için dönem veya sene uzaması kaygınız varsa dahi naçizane tavsiyem hayatınızın en güzel tecrübelerinden biri olacak, kesinlikle bu sebeple vazgeçmeyin.

5-Hibe

Bu kadar zorlayıcı detaydan sonra bir de iyi haber vermek istiyorum :) Yönetmelik gereği her bölümden Erasmus’a gitmeyi hak hazanmış ilk iki kişiye koşulsuz şartsız hibe çıkıyor. Kaldığınız süre boyunca her ay 600 € hesabınıza yatırılıyor. Fakat en son ödemeyi döndüğünüzde 10 ECTS’yi tamamlamanız durumunda alabiliyorsunuz.

6-Vize İşlemleri

Programınız da onaylandıktan sonra üniversiteden kabul mektubu alıyorsunuz ve vize işlemlerinize başlıyorsunuz. Bu arada yine yapmanız gereken çeşitli işlemler olabiliyor (bir dönemlik okulla ilişiği kesme vs. gibi) fakat Erasmus Ofisi bu konuda sizi düzenli mailler ile detaylı şekilde bilgilendiriyor. Bundan sonraki kısmı çok detaylandırmıyorum çünkü tüm Erasmus’a gidecek öğrencilerle aynı prosedürleri izliyorsunuz. Erasmus Ofisi de oldukça yardımcı oluyor ve diğer sorularınıza Buddy’den bile çok rahat yanıt bulabiliyorsunuz. Fakat yine genel bir talep gelirse tüm detayları anlattığım bir yazı daha yazabilirim.

Umarım soru işaretlerinize yanıtlar bulabilmişsinizdir ve süreçle ilgili genel bir fikriniz olmuştur.

Sevgiler,

Duygu Mordoğan

0 Comments: